Den første Spaceport Norway-prisen

Erik Tandberg ble født Onsdag 19 oktober 1932, og har  i dag 84 år, 7 måneder, 4 uker, og 2 dager erfaring på denne planeten. (30.923 dager) . Han har vunnet mange priser for sitt arbeid, og ble i 2007 tildelt Ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden for sitt opplysningsarbeid om romfart. I dag får han en pris til.

BAKGRUNN
Fra tidlig alder ble Erik interessert i fly og spesielt alt det tekniske knyttet til flyets konstruksjon og virkemåte, gjennom ivrig modellbygging som barn. Denne interessen ledet til teknisk utdannelse i Luftforsvaret innen flymekanikk og jetmotorteknikk tidlig i 50-årene, som ledet til videre utdannelse ved University of Santa Clara og Stanford University i California, og post graduate studier i rakettmotorer og forbrenningsteknologi ved Princeton University. Interessen for romfart var på dette tidspunktet godt etablert.

Tandberg var på sin første romkongress i New York sommeren 1960. NASA hadde da akkurat skutt opp en av de første satellittene med kamera rettet mot jorden. Bilder, analyser og data fra dette prosjektet ble presentert på denne kongressen. Dette er muligens første eksemplet på jordobservasjon som fagområde og kanskje spesielt værdata, som Erik Tandberg så stort potensiale i svært tidlig, og som i dag er et av de hurtigst voksende kommersielle forretningsområdene i den globale romsektoren.

Erik Tandberg and his partner, Jan P. Jansen, in one their many broadcasts together

Dette ble utgangspunktet for det første programmet om romfart på NRK, i november 1960, og starten på en karriere der de fleste har titulert Erik Tandberg som romfartsekspert – en posisjon som ble udiskutabel under maraton-sendingen knyttet til månelandingen 20 juli, 1969.  Selv kaller han seg konsekvent sivilingeniør.

Erik Tandberg & Jan P. Jansen

“Det er jo sivilingeniør jeg er, men mediene fant på det med romfartsekspert. De syntes ikke at sivilingeniør var spennende nok. Men for meg har romfart bestandig vært en hobby jeg har dyrket i fritiden, ved siden av andre jobber.”

Erik har møtt og etablert relasjoner med mange av de store fra pionértiden til nå, bl.a
Wernher von Braun, John Glenn, Yuri Gagarin, Buzz Aldrin, Michael Collins og kanskje spesielt den mediesky Neil Armstrong, det første mennesket på månen.

MSFC CENTER DIRECTOR VON BRAUN, WERNHER-DR. IN HIS OFFICE WITH ROCKET MODELS IN BACKGROUND. 5/18/64

 

18 Apr 1969, Houston, Texas, USA — Space Center, Houston: Astronaut Neil A. Armstrong, in training for the projected Apollo 11 lunar landing mission, is being suited up for the first full dress rehearsal of activities he is to perform during the projected moon landing. — Image by © Bettmann/CORBIS

Interessen for romfartsvirksomhet har aldri avtatt, Erik jobber fortsatt som konsulent ved Norsk Romsenter, er en av de første på jobb hver morgen, og trener nesten hver dag kl 13 på helsestudio. Som hans kolleger der sier: “Vi på romsenteret jobber med Norge og Europa, Erik dekker resten av verden”.

Buzz Aldrin -det andre menneske i historien som satte foten på månen – kom til Oslo søndag for å være hovedtaler ved Astrofestivalen på Universitetet i Oslo. Aldrin, som satte sitt fotavtrykk i månestøvet bare 19 minutter etter Armstrong, er nå en dedikert omreisende ambassadør for utdannelse og nye fremstøt i rommet. Her sammen med Erik Tandberg (tv).
Foto: Sara Johannessen / SCANPIX *** Erik Tandberg, Buzz Aldrin.

JURYENS BEGRUNNELSE:

Gjennom sin unike evne til å begeistre og formidle aktuell, dyp og kompleks kunnskap knyttet til utviklingen i romfart gjennom seks tiår, har Erik Tandberg inspirert flere generasjoner, bidratt til stor fremtidstro og påvirket mange karrierevalg.

Han har også klart det svært få andre har (og vi alle forsøker å bli flinkere til), å fange oppmerksomheten til mediene – som igjen leder til synlighet for og interesse fra politikere og andre premissleverandører for en industri som skaper verdi for mange sektorer og samfunnet.

Uten Erik Tandberg hadde det ikke blitt utviklet en ny møteplass som Spaceport Norway, vi er stolte  og glade for å kunne gi Erik den første Spaceport Norway-prisen. Hvis vi utvikler oss til en organisasjon med fysiske kontorer, så vil vårt første møterom bli gitt navnet:

“Erik Tandberg – den visjonære sivilingeniøren”

Prisen vil bli delt ut til Erik Tandberg, 18 Juni kl 19 på Innovation Dock, Stavanger.

Pressekontakt: Ole Dokka, 90215376 (ole@spaceport-norway.com)